ECOAREA

Ecoarea Better Living.
Coriano Italy.
Traditional rural dwellings technologies meet innovation and high performance natural materials, forming the foundations for a sustainability strategy for the specific demands of the central Italy’s climate.

YEAR: 2009-2012
– LOCATION: Coriano – ITALY
TYPE: Commercial
DESIGN: Alessandro Quadrelli + Walter Giovagnoli – Triarch Studio
STATUS: Completed
PHOTO CREDIT: Gianluca Moretti – Matteo Maresi

This slideshow requires JavaScript.

3
The living experience in a space and its envelope are the correlated keys to read an architecture, through which we measure the sense of belonging and the relationship with it.
When that experience, along with its envelope, is thought with an ecological value, we create spaces which daily ensure physical and emotional comfort, being focused around the human being as an individual and as a community, adding value and quality to the activities and relationships that are generated in them.
The shared target between the developer and the architectural team was to design a building which could deliver the above values, either with the building object itself through its design and applied technologies; either as a place to host seminars, events with the aim to spread and develop the multitude aspects of sustainability, as a contribution to the local economical and cultural growth.
The result was one the first commercial buildings in Italy to be awarded with the A energy class, with an energy consumption as low as less than 21 Kwh/m2 per year, which was achieved with the strategy of reusing the traditional local construction methods of the rural dwellings, innovated with the integration of new high performance, natural and ecological materials, which interact with the mixed structure of natural cement (biotruss from quarries), and glulam timber.
The design of the envelope focused on optimising natural lighting and dealing with the constraints of solar gain. The resultant decisions affect both the use of solids and voids on the external elevations and the functional layout of internal space. The size and location of the glazing is carefully calculated, using differing types of screens depending on the amount of direct sunlight each building section receives. Aside from influencing the overall composition, such calculations also prevent areas from overheating or from excessive heat loss.
The internal exposition spaces have been designed as adaptive modules, laid forming an continuous spiralled exhibition space around a central void, which has the double function to ensure visual continuity through the different floors, and work as a natural ventilation chimney.
The building has been awarded as finalist in the 2011 World Architecture Festival in Barcelona, in the categories “Future Commercial Projects” and “Timber Structure”.

145161113ecoarea261112-360